Petri Huovinen, inköpare, 45 år:

Petri Huovinen, inköpare, 45 år:

Petri Huovinen jobbar som inköpare. När han kom i kontakt med terapeut Sten R. Lindahl mådde han inte bra sedan många år, främst på grund av en långvarig ångestproblematik med inslag av depressioner. Men genom terapin lyckades han påbörja en resa mot ett bättre mående och få en nystart i sitt liv.

I terapin kände Petri Huovinen för första gången att någon verkligen lyssnade på det han hade att säga, utan att döma eller ifrågasätta. Detta lade grunden till en bra terapeut-patient-relation:

– Egenskapen att inte döma var nyckeln som fick mig att välja att öppna mig och aktivt välja att ta steget mot ett bättre mående. Jag kände mig för första gången trygg i vad som förr alltid varit en otrygg situation.

– Sten lyssnade verkligen på mig, och han var genuint intresserad av att förstå mig och mina problem. Givetvis ifrågasatte Sten saker, det ska han göra som terapeut! Men han ifrågasatte ”rätt” saker, sådant som tog mig framåt – han ifrågasatte inte mig som människa! Det var oerhört viktigt.

Petri upplevde också att Sten hade ett enormt driv att hjälpa honom förstå varför han mådde som han mådde.

– Sten hjälpte mig att minnas jobbiga saker jag glömt, och det gjorde förstås ont. Men då kunde jag bearbeta sakerna, vilket var en enorm vinst.

Petri menar att terapin med Sten var avgörande för hans förmåga att börja blicka framåt, och se att ett bättre liv var möjligt.

– Ja, med Stens hjälp kunde jag påbörja en resa till ett bättre mående. Jag fick veta att det fanns hjälp att få, att det fanns hopp!

Petri berättar också att han upplevde Sten som mycket lugn, seriös, analytisk och resultatinriktad, vilket också var viktigt – att ”bara” förstå räcker ju inte alltid för att komma framåt.

– Han lärde mig att ha styrelsemöte med mig själv, en metod som har fungerat väldigt bra för mig. Sten har också fått mig att inse att JAG bestämmer själv över mitt liv och vem jag vill vara, oavsett vad andra säger eller tycker!