Kristjana Duhanaj, finansiell rådgivare, 27 år:

Kristjana Duhanaj, finansiell rådgivare, 27 år:

Kristjana Duhanaj kom i kontakt med terapeut Sten R. Lindahl av en ren slump, en sen natt när hon drabbats av en panikångestattack.

När jag började gå i terapi hos Sten blev jag snabbt otroligt imponerad – vilken kapacitet han besitter! 

Kristjana hade då redan träffat flera terapeuter, men tyckte inte att någon kunde hjälpa henne på riktigt. Kristjana anser att terapeuterna ”förblindades” av hennes till synes välordnade liv, och inte riktigt tog hennes problem på allvar. Kristjana är född i Sverige, men hennes föräldrar kom som flyktingar från Kosovo till Arboga 1994. Föräldrarna hade varken utbildning, pengar eller kontakter, men de gav sina fyra barn en bra grund att stå på; mycket kärlek, sunda värderingar och en stark pliktkänsla. Och det faktum att Kristjana blev mobbad i skolan skapade en revanschlust som har drivit henne framåt i livet. Kristjana har nämligen framgångsrika karriärer som både handbollsspelare och fotomodell bakom sig, och hon arbetar som finansiell rådgivare. Hon är med andra ord urtypen för en högpresterande ”duktig flicka” – men för fem år sedan brast det:

– Jag hade tagit på mig för mycket; jag pluggade internationell marknadsföring på heltid, jobbade halvtid på bank och höll på att starta upp min egen klädkollektion. Samtidigt kom vintern, jag hamnade i en allt djupare depression och fick min första panikattack.

Kristjana gick till jobbet dagen efter, men förstod snart på sina kunders reaktioner att något inte stod rätt till med henne. 

– Jag började också få snabba humörsvängningar, och insåg att jag måste få hjälp att hantera min situation.

Kristjana gick till en psykolog, men tyckte inte att det hjälpte särskilt mycket, och testade att byta. Efter sex (!) olika terapeuter var hon nära att ge upp: 

– Ingen tog mina problem på allvar, de verkade tycka att ”du som har rest jorden runt och jobbat som modell, har familj, många vänner, bra jobb och pengar, du har ju inga problem”.  

– Det var inte vad jag behövde höra… Jag upplevde att de inte var så intresserade av mig som person, utan bara sa det de brukade säga. Till slut, en sen natt när jag surfade runt efter något eller någon som kunde hjälpa mig, hamnade jag av en slump på Stens profil. Jag såg omedelbart något i hans ögon – de var nyfikna och intresserade, men också väldigt vänliga. Jag såg även att han var väldigt erfaren, och det är ett stort plus, tycker jag! 

Kristjana fick en tid hos Sten redan dagen därpå och tog den trots att hon fick ställa in ett jobbmöte. Terapin inleddes med att Kristjana fick gå igenom hela sin barndom och uppväxt. 

– Jag var fortfarande lite skeptisk, men tänkte ”okej, jag ger det en chans.” Jag har nog upplevt mycket mer i mitt liv än många av mina jämnåriga har gjort, både bra och dåliga saker, och Sten kom snabbt fram till att mina problem berodde på min uppväxt. 

På terapisessionerna började Sten iscensätta olika scenarion från barndomen, och gav Kristjana verktyg för att kunna hantera situationerna på nya, mer effektiva sätt. 

– Han ställde även många frågor, rätt frågor, och hjälpte mig att själv finna svaren. Efter fem eller sex sessioner hade jag fått så mycket klarhet i vad mina problem berodde på och vad jag behövde jobba med, att jag kände en enorm lättnad.

Kristjana ringde sin bror för att glädjestrålande berätta, och noterade hur människor hon mötte inte kunde låta bli att le mot henne. Kristjana upplever att hon nu kan hantera sitt liv på ett bra sätt, och att hon har fått verktyg och insikter som fungerar i vardagen. 

– Ja, faktum är att jag inte har haft en enda dipp sedan vår senaste träff för sju månader sedan – förr hände det ungefär en gång i veckan och i värsta fall kunde en downperiod vara i flera månader.

Faktum är att Kristjana upplever att hon har fått ett nytt liv. Plötsligt hinner och orkar hon en massa, förut tog jobbet all hennes energi och hon ägnade helgerna åt att vila – som modell var hon van vid ”the show must go on”, men sedan tog orken slut.

– Så är det inte längre – mina problem är som bortblåsta! Sten har fått mig att se saker och ting ur nya vinklar och även att se min egen kapacitet. Ovanligt att det kommer från mig, men jag anser att Sten verkligen bidragit till att jag funnit en lycka jag inte trodde existerade!